ECB komt met groot kerstcadeau

Lootjes trekken. Het is een traditie met de kerst en, in Nederland, ook enkele weken daarvoor, wanneer de goedheiligman ons land aandoet.

Dit jaar wordt het lastig dat op de traditionele wijze, met de familie in één ruimte, te doen door de coronapandemie. Innovatief als men is, biedt online een uitkomst. Voor beleggers en overheden in de eurozone wordt het echter ook om een andere reden een bijzonder kerstfeest. Al hun namen zijn namelijk getrokken door de monetaire kerstman, de Europese Centrale Bank (ECB).

Vorige week zei Christine Lagarde, de president ervan, dat de bank in actie zal komen wanneer het bestuur op 10 december weer bij elkaar komt.

Krachtig economisch herstel

Het economisch herstel, dat in het derde kwartaal krachtig van de grond kwam, heeft door de tweede coronagolf en lockdownmaatregelen in heel Europa wind van voren gekregen, vertelde Lagarde ons. De risico’s voor de groei zijn omlaag gericht. De lockdowns drukken niet alleen de economische activiteit in de laatste maanden van dit jaar omlaag, zij zorgen er ook voor dat de economische vooruitzichten verslechteren.

Hoeveel precies, dat krijgen de ECB-bestuurders in december te horen van de economen van de bank wanneer die de bijgewerkte ramingen voor economische groei en inflatie tot en met 2023 openbaar maken.

Die nieuwe ramingen zullen, aldus Lagarde, „een diepgaande heroverweging van het beleid” mogelijk maken. Alle bestuursleden vonden dat. Dat is codetaal voor: dát we als bank in december met nieuwe maatregelen komen, is zeker, wij weten alleen niet welke precies en hoe groot de omvang ervan zal zijn.

Klein presentje

Dat het eerder een groot pakket dan een klein presentje kan worden, valt af te leiden uit de opmerkingen dat het bestuur alle instrumenten zal herijken. Om elke twijfel weg te nemen herhaalde ze keer op keer dat het om álle instrumenten zou gaan en alsof dat niet duidelijk was, wees ze er specifiek op dat ze het over ’instrumenten, meervoud dus’ had.

De bank zal vlak voor de kerst dus aankondigen dat ze nog langer obligaties blijft hamsteren en daar meer geld aan zal spenderen dan eerder werd medegedeeld. Houd er ook rekening mee dat de bank ook nieuwe konijnen uit de monetaire hoed zal toveren!

Enkele dagen na de ECB vergadert ook het rentecomité van de Amerikaanse zusterinstelling, de Fed. Afgaand op de recente geluiden uit die hoek, valt te verwachten dat beleggers en politici uit de VS ook al een surprise kunnen verwachten. Nu nog maar uitvogelen wat rijmt op ’quantitative easing’ , forever’, Lagarde en Powell.

Deze column is 4 november jl. gepubliceerd in DFT.nl

Het bericht ECB komt met groot kerstcadeau verscheen eerst op OHV.

Source