Categorieën
Research

DWS kiest voor niet-cyclische groeiaandelen en defensieve aandelen

Afgaande op de aandelenkoersen hebben beleggers alle vertrouwen in een gestaag herstel en een langdurige economische expansie die daarop zal volgen.

Als die visie klopt, zeggen verschillende marktspelers, kunnen beleggers hier het beste op inspelen door cyclische waarde-aandelen in de portefeuille te overwegen en groei- en defensieve aandelen te onderwegen. Maar vermogensbeheerder DWS houdt vast aan niet-cyclische groeiaandelen en defensieve aandelen, in elk geval tot de verkiezingen in de Verenigde Staten. Dat stelt DWS in zijn Americas CIO View.

De belangrijkste redenen die beleggers noemen om nu in cyclische waarde-aandelen te stappen zijn:

1. Ze presteren doorgaans beter tijdens herstelperiodes en in de eerste jaren van een cyclus

2. De Fed wil meer inflatie, dus prefereer reële boven nominale activa (al kun je met immateriële activa toekomstige inflatie ook prima te lijf, of zelfs beter, werpt DWS tegen)

3. Er komt hoe dan ook een vaccin

4. Cyclische waarde-aandelen zijn goedkoper dan groeiaandelen

Maar DWS gaat vooralsnog niet mee in deze overtuiging. De vermogensbeheerder vindt dat er eerst meer duidelijk moet zijn over de belastingen en overheidsbestedingen, na de presidentsverkiezingen in de VS. Tevens moet een betrouwbaar en breed beschikbaar vaccin. Pas dan wordt het volgens de vermogensbeheerder tijd om meer vroeg-cyclische waarde- en groeiaandelen in de sector consumentenartikelen en communicatie te overwegen.

“Wij denken dat sectoren als live entertainment, hotels en luxe-winkels – ook bedrijven met een lagere marktkapitalisatie – het goed zouden moeten doen als er eenmaal een vaccin is en de belastingen voor particulieren en bedrijven laag worden gehouden.”

Zelfs als covid-19 volgend jaar is uitgeroeid, rekent DWS op een lang hersteltraject voor de olieprijzen, voor de vraag naar (vooral Amerikaanse) industriële kapitaalgoederen en voor de rente.

“Wij denken dat de meeste laat-cyclische aandelen in sectoren als energie, industriële kapitaalgoederen en sommige grondstoffen te maken krijgen met een langdurige herstelperiode die zeer afhankelijk is van een gestage en langdurige economische groei. Wij hebben mindere verwachtingen voor infrastructuur, omdat wij denken dat de Verenigde Staten en China prioriteit zullen geven aan biotechnologie, halfgeleiders en communicatie. De financiële sector past historisch gezien bij een vroeg-cyclische benadering, maar we verwachten voor deze sector een meer laat-cyclisch herstel.”

Volgens DWS duurde het even voordat duidelijk werd welke winnaars de vorige crisis had opgeleverd; voor deze crisis is de voorzichtige voorspelling: “Onze gok voor de echte koplopers van de volgende generatie zijn de sectoren biotech en halfgeleiders.”