Duurzaam beter dan Stoxx, maar slechter dan Dow Jones

De Verenigde Naties introduceerde vijf jaar geleden de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Wat zijn beleggers ermee opgeschoten?

In ieder geval meer bewustzijn, ook onder beleggers. Deze week is uitgeroepen tot Global Goals Week 2020. Carola van Lamoen, hoofd Active Ownership van Robeco: “Nu het vijfjarig bestaan wordt gevierd, vangt een decennium van actie aan om ervoor te zorgen dat deze doelen in de komende tien jaar worden verwezenlijkt.” Het bereiken van duurzame doelen is volgens haar een baken om uit de huidige crisis te komen op een manier die onze samenlevingen duurzamer en veerkrachtiger maakt.

Het voor 2030 halen van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties raakt steeds verder uit beeld. Met nog 10 jaar te gaan dringt de tijd, stelt Andrew Parry, hoofd duurzaam beleggen bij Newton IM, onderdeel van BNY Mellon IM. Zoals het er nu voorstaat, voorspelt de 2020 Social Progress Index dat de SDGs pas in 2082 worden behaald. De gevolgen van de coronacrisis zouden dit met nog eens 10 jaar kunnen vertragen.

ETF’s versus indices

Beleggers kijken echter ook naar de resultaten. De VanEck Sustainable ETF is sinds begin 2013 met 60% gestegen. Voor het idee: in dezelfde periode steeg de Stoxx 50 met 20% en verdubbelde de Dow Jones. Over de afgelopen 26 weken hebben duurzame ETF’s het beter gedaan dan de Dow Jones (+26%) en Stoxx 50 (+17%). De charttechnische potentie voor de brede indices is veelal hoger dan voor de op duurzaam gerichte ETF’s

Categorised in: Duurzaam, ETF's