Dromen over Spacs

Ik heb een idee, maar geen geld. Anders zou ik een beleggingsfonds opzetten dat in 13 spacs zou beleggen.

Natuurlijk vraagt u zich af: waarom 13. Het antwoord daarop is simpel. Ongetwijfeld zal bij die investeringen een foute special purpose acquisition company zitten. Spacs zijn betrekkelijk nieuwe beursvehicles die worden ingezet in de hongerige jacht op rendement. Een spac is een lege beurshuls die op zoek gaat naar een bedrijf om mee te fuseren.

Fuseren? Nee, natuurlijk niet. Het gaat om harde pegels. Geld verdienen, het liefste veel, aan andere bedrijven die versneld hun aandelen geïntroduceerd willen hebben op de aandelenmarkten. Daar kunnen een aantal redenen voor zijn: geld nodig hebben om te overleven, geld nodig om te internationaliseren (dat verhaal doet het altijd goed) of omdat de financierders hun investering willen verzilveren.

Dat verzilveren is een probleem geworden. Honderden miljoen worden in een idee gepompt om er een bedrijf van te maken. Elke financieringsronde lijdt tot een hogere waardering van het bedrijf. Altijd. Logisch. Die papieren winst is de worst om nieuwe investeerders over de streep te trekken. Veelal worden die gevonden in het ons-kent-ons netwerk. Papier is geduldig. Als je nu investeert heb je bij de volgende financieringsronde een winst gemaakt van 20%.

Dromen over SpacsMaar wie wil zo’n nog onvolwassen bedrijf overnemen voor een paar miljard, want dat is natuurlijk de bedoeling. Daar zou niets mis mee zijn. Maar als het ons-kent-ons netwerk al participeert, moeten andere kopers worden gevonden om de investeringen plus waarderingswinst om te zetten in euro’s. Voor een hedge fonds is het dan nog te vroeg, want die kan in een jong, onvolwassen bedrijf onvoldoende snoeien en besparen om het in delen te verkopen of in delen naar de beurs brengen.

Dus moeten institutionele en particuliere beleggers lekker worden gemaakt. Dat kan tegenwoordig al met een blanco cheque in de vorm van een deelname in een spac. Daar is in principe niets op tegen, vooropgesteld dat je als belegger weet wat je doet. En dat kun je niet, omdat je niet weet waarin de spac zal gaan beleggen of waarmee deze zal fuseren. Daarom dus ook een beleggingsfonds van 13 spacs.

Beleggen in een spac is dus dromen in mogelijke kansen terwijl de koopjes voor het oprapen liggen. Denk daarbij aan ABN Amro, ING, Shell en wellicht Unibail-Rodamco, SBM en Fugro. En wat te denken van ASML, ASMI, Apple, Amazone en Adyen.

Geef mij maar een goed beleggingsidee in plaats van een gepimpt kans van een spac.

Deze column werd eerder geplaatst in de e-Cash van februari.

Lees hier het orginele bericht:Categories: Eddytorial, Opinie, Tips van Eddy Schekman