Dom + Draghi = Destructief

Draghi, hoe dom heb je kunnen zijn tijdens de laatste kwartalen van je functie als bankpresident van de ECB. Draghi, hoe heb je niet kunnen luisteren naar de financiële markten en andere communicatiekanalen. Draghi, waar was je toen de economische wereld een hand op z’n schouder nodig had van zijn monetaire vader.

Al het goede dat je tijdens je loopbaan als bankpresident hebt gedaan, is begin maart ongedaan gemaakt. De markten waren doodsbang voor de ontwikkeling van de economie; dat deze in een neerwaartse spiraal terecht zou komen. En wat doe je als aanstuurder van een van de grootste economieën ter wereld. Je zegt dat de rente laag blijft en dat opnieuw goedkope kredieten ter beschikking zullen worden gesteld. Dat doe je in combinatie met het verlagen van de economische prognoses. Destructiever kun je niet zijn.

Als laboratoriumgedachte is daar echter niets op tegen, maar de realiteit tig verdiepingen lager, beneden op straat in Frankfurt, is anders en geenszins ontvankelijk voor een lineaire benadering van een economisch probleem. Qantum, daar gaat het om. Hoe plaats je plussen en minnen in een ander perspectief. Het is niet een kwestie van de waarheid geweld aandoen. Het is een kwestie van het spel met de monetaire elementen.

Draghi had moeten zeggen dat een verslechtering onvermijdelijk is in deze turbulente, door handelsspanningen gedreven eind-cyclische periode. Daar hoort af en toe een dipje bij. Deze zal slechts een jaar duren. Zoiets is niet ongezond. We bieden de economische patiënt ruimte om op eigen kracht aan te sterken, maar we hebben de middelen binnen handbereik om de economie desgewenst een stimulerende injectie te geven in de vorm van goedkope bankkredieten. Draghi dat heb je niet gedaan. Draghi, dat maakt je naderend afscheid als bankpresident onwaardig.

Deze column verscheen eerder in de Cashcow Tabloid van 15 maart.

Lees hier het orginele bericht:Categories: Eddytorial, Monetair, Opinie