Dít rapport moet Klaas Knot gebruiken tegen lage ECB-rentes

De belangrijkste reden waarom de Europese Centrale Bank (ECB) belooft de rente nog een zeer lange tijd op 0% te houden en obligaties te hamsteren, is dat de inflatieverwachtingen voor de komende jaren zeer laag zijn. De twee theeblaadjes die de bank dat vertellen, zijn de verwachtingen die regelmatig door een groepje professionals bij de ECB worden gemeld, en de inflatieverwachtingen die de bank destilleert uit de langetermijnrentes.

 

Met betrekking tot het eerste heb ik sterk het gevoel dat het voor de geraadpleegde experts koffiedik kijken is wat de inflatie op middellange termijn zal doen. Volkomen logisch, maar het gevolg is dat ze dan maar vaak 1,9 procent invullen, toevallig precies het streven van de bank.

Inflatiegevaar

En dan gebeurt er iets vreemds: de ECB stelt dat er op termijn geen inflatiegevaar is, want professionals zien geen inflatiegevaar terwijl zij, omdat ze het niet weten, maar aannemen dat de ECB het wel goed zal doen.

Wat het tweede theeblaadje betreft: ik ben onlangs verhuisd en dat betekent onder meer je macro-economisch archief meenemen en in de hoeken daarvan kijken die je lang niet hebt gezien. En dan kom je interessante dingen tegen (natuurlijk, anders had ik de stukken niet in het archief opgenomen).

Voorspellende waarde

Zo kwam ik een onderzoek van de ECB tegen uit 2003, over de voorspellende waarde van de langetermijnrentes als we het over inflatie hebben.

De les voor centrale bankiers is dat ze ermee moeten oppassen te varen op de inflatieverwachtingen die opgesloten zitten in de langetermijnrentes, schrijven economen van de ECB zelf (!) in dat onderzoek. „Die waren doorgaans altijd fout wanneer de trend van de inflatie veranderde”, valt er te lezen. Een andere conclusie uit het ECB-paper is dat de inflatietrends altijd samenvallen met veranderingen in de geldgroei.

Mijn collega-columnist Roelof Salomons heeft, net als ik, op deze pagina’s gewaarschuwd voor het gevaar van hoger dan gewenste inflatie in de toekomst, ofwel dat de kans op een trenddraai in de inflatie niet onderschat mag worden. Met de zojuist genoemde tweede les, getrokken door de bank zelf, is het zorgwekkend vast te stellen dat door het ECB-beleid van de afgelopen jaren de geldhoeveelheid al een lange tijd behoorlijk groeit én dat dat nog lang door lijkt te gaan.

Stevig beleid

Wellicht dat Klaas Knot, de volgende keer als het ECB-bestuur vergadert, dat paper onder de aandacht van zijn collega’s kan brengen, als onderbouwing van zijn stelling dat de bank stevige beleidsconclusies verbindt aan iets waarvan de eigen economen hebben gezegd ’pas op, doe dat níét’.

Ik stel mijn exemplaar graag ter beschikking mocht DNB het niet meer hebben. En als Knot dan toch in Frankfurt is, kan hij zijn betoog wellicht afsluiten met de woorden van Karl Otto Pöhl, een voormalig Bundesbank-topman. Die zei ooit dat inflatie net tandpasta is: „Eenmaal uit de tube, krijg je hem er niet meer terug in.” De ECB streeft naar een hogere inflatie. Be careful what you wish for, zou ik zeggen.

Deze column is 26 augustus jl. gepubliceerd in DFT.nl

Het bericht Dít rapport moet Klaas Knot gebruiken tegen lage ECB-rentes verscheen eerst op OHV.

Source

Categorised in: OHV, Research