De schok van coronavirus crisis in grondstofprijzen

Sinds begin 2020 is de CRB-index met 30% gedaald. De scherpe daling is een direct gevolg van de impact van het coronavirus op de mondiale economie en de risico-aversie van beleggers.

Het vooruitzicht van een recessie heeft geleid tot een sterke neerwaartse bijstelling van de verwachtingen over de vraag naar grondstoffen.

Bij een economische schok van deze omvang worden cyclische activa waaronder grondstoffen van de hand gedaan door beleggers.
Bovendien werkt de recente stijging van de Amerikaanse dollar negatief door op veel grondstoffenprijzen.

Voor de komende weken gaan wij ervan uit dat beleggers hun risico-aversie zullen handhaven en daarbij cyclische grondstofmarkten links zullen laten liggen. Verder gaan wij ervan uit dat de Amerikaanse dollar met ongeveer 5% zal stijgen ten opzichte van een mandje met diverse valuta’s. Dit weegt zwaar op de CRB-index.

Daarnaast komen in de komende maanden allerlei zwakkere economische cijfers uit vanuit de diverse economieën. Dit drukt het sentiment en ook de vraag naar grondstoffen.

De druk op de meeste grondstofprijzen is nog niet voorbij. Zo is de exacte impact van het coronavirus op de vraag naar grondstoffen nog onbekend en blijft vraag naar grondstoffen dit jaar zwak. De sterkste neerwaartse druk op de prijzen ligt echter wel achter ons.

[Download niet gevonden]

Het bericht De schok van coronavirus crisis in grondstofprijzen verscheen eerst op Insights.

Source

Categorised in: ABN Amro, Research