De rentedaling is voorbij, leve de rentestijging

De periode van een structureel stijgende rente is begonnen. Een nieuw tijdperk is begonnen. Het wordt een heftige periode.

De Amerikaanse centrale bank, de Fed, gaat doen waar markten al op vooruit zijn gelopen: tapering ofwel monetaire verkrapping als de economie zich gunstig blijft ontwikkelen.

De markreactie van 10-jarige rente is dan ook verwaarloosbaar, US Bonds zijn -0,02 op 1,6581%. De beweging moet wel worden geplaatst tegen de achtergrond dat deze rente een naar geleden op slechts 0,50% stond als gevolg van de uitbraak van de coronacrisis. Daarvoor stond de 10-jarige rente op 2,0%.

Het rendement op de US Bonds is al boven de weerstand van 1,4% gekomen. Een stijging naar de volgende weerstand van 2,3% is daarom waarschijnlijk. Deze stijging wordt wellicht gevolgd door een correctie van minimaal een derde van de stijging van 0,5% tot 2,3%, wat dus neerkomt op een correctie naar rond de 1,7%.

Statistisch is voor mij het niveau van 14% een belangrijk punt, maar dat is eerder gebaseerd op een waarneming, een manier van kijken, dan de uitkomst van een analyse. De uitkomt van de renteprognose wordt er niet minder explosief om. Op basis van de stijging van 2% naar 14% liggen weerstanden voor de 10-jarige rente op 6% en 10%.Categories: Rente