De fantasie-economie van ECB’er Philip Lane

Met stijgende verbazing las ik onlangs in De Telegraaf een interview met Philip Lane, hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB).

Het begon bij zijn opmerking dat de hoge schulden in veel Europese landen een kleiner probleem zijn dan in het verleden, omdat het merendeel ervan in handen van huishoudens in eigen land is. Voorheen was de schuld vooral in handen van buitenlandse schuldeisers.

Bewegingsruimte

Lane vergeet voor het gemak dat als de schuld van een land te hoog is, dat de economische groeit afremt en de regering minder bewegingsruimte geeft maatregelen te nemen bij een crisis, ongeacht in wiens handen die schuld ligt. Maar ach, feiten, onbelangrijk natuurlijk.

Dat de langetermijnrentes historisch laag zijn, heeft volgens Lane ook weinig te maken met het beleid van de ECB. De rol van de centrale bank is ’bescheiden’. De rentes zijn zo laag omdat er mondiaal veel meer wordt gespaard dan de vraag naar geld.

Dat is zonder meer waar. Alleen… dat was ver voordat de rentes naar 0% en eronder zouden zakken óók het geval. Dat de rentes vrijwel tegelijkertijd met de renteverlagingen van de centrale banken en grootschalig opkopen van staatsobligaties naar 0% en lager doken, is net zo’n toeval als dat wanneer ik tegen een bal aan schop die richting mijn zoontje aan de andere kant van het veld vliegt.

Als Lane werkelijk meent dat wat hij zegt, en ik mag aannemen het ECB-bestuur dat ook zo ziet, én in de wetenschap dat er nogal wat negatieve bijwerkingen aan het ECB-beleid kleven: wat is er dan op tegen om vanaf morgen te stoppen met grootschalig obligaties hamsteren? Ik bedoel, als de rol daarvan inzake de zeer lage rentes toch bescheiden is… Persoonlijk denk ik dat alleen het gerucht dat de ECB dat zou overwegen hetzelfde effect op de rentes zou hebben als dat ik de eerder genoemde bal zo hard als ik kan omhoog trap.

Lachwekkend

Echt lachwekkend werd het interview toen ik de uitspraak tegenkwam: „We willen niet zo veel schuld opkopen dat de werking van de financiële markten daardoor wordt verstoord.” Wat de ECB doet is te vergelijken met iemand die zich op de markt voor bijvoorbeeld aardappels zou melden met de boodschap dat hij alle aardappels zal kopen ongeacht de prijs. Als je dan met droge ogen kunt zeggen dat dat de aardappelmarkt niet verstoort, dan verdien je een Oscar voor de beste acteur.

Maar de mooiste zin uit het interview moet toch echt zijn dat volgens Lane ’schuld heel anders op een economie weegt als de rente 4% is dan wanneer die 0% is’. Behalve dat hij met geen woord rept over de nadelen van langdurig 0 procent rente, is die uitspraak eentje uit de categorie ’de aandelenkoersen zijn gestegen omdat de vraag ernaar groter was dan het aanbod’ of ’het is warmer bij 30 graden dan bij 0 graden’. Dat soort inzichten… geen prijs is te hoog natuurlijk. Geef die man een fikse opslag!

Deze column is 20 mei jl. gepubliceerd in DFT.nl

Het bericht De fantasie-economie van ECB’er Philip Lane verscheen eerst op OHV.

Source

Categorised in: OHV, Research

%d bloggers liken dit: