Daling om commodities vraagt om een reactie: hogere inflatie + hogere rente

De extreem sterke daling van commodities vraagt om een reactie, zo is over de afgelopen 12 maanden Brent met 35% gedaald, TTF Gas met 70%, koper met 16%, ijzererts met 25% en tarwe met 45%.

De Thomson Reuters Core Commodity Index is met 20% gedaald. In dezelfde 12 maanden daalde in de VS de inflatie van 8,6% naar 4,9% en in Europa van 8,1% naar 7,0% met een piek van 10,6% in oktober vorig jaar.

Het effect van hogere grondstoffenprijzen kan grote gevolgen hebben voor de inflatie. In de periode april 2020 steeg de Amerikaanse inflatie van vrijwel nul naar 9,1% juni vorig jaar. In dezelfde periode stegen de prijzen van commodities met 185%. Wees dus op uw hoede voor een omslag op de goederenmarkten. Een daling van 20% is niet extreem ver verwijderd van de bodem van -30%. Gevaarlijke toppen worden meestal gevormd na een stijging van 40% over de afgelopen 12 maanden.

Charttechnisch is het aannemelijk dat commodities eerst een bodem moeten vinden om vervolgens aan een sterke opmars te beginnen. Deze zal doorwerken in de inflatie en daarmee in de rente. Beleggers moeten ervoor waken zich niet te laten verleiden door de marktverhalen van een dalende rente. Structureel komt die er niet, ook niet bij meevallende cijfers. We gaan niet terug naar het paradijselijke niveau van ten tijde van de monetaire verruiming.

Categorised in: Commodities, Inflatie, Markten