Corona verpest dé Fed-conferentie

Ze zouden er normaliter al zijn, presidenten van de belangrijke centrale banken in de wereld. ’Er’ is in het stadje Jackson in de Amerikaanse staat Wyoming. Elk jaar wordt daar, of meer precies, in de Jackson Lake Lodge resort, dé centrale bank conferentie gehouden, die van de regionale centrale bank in Kansas City.

Daar, met magnifiek uitzicht op het Teton-gebergte (de Grand Teton National Park is enkele minuten met de auto verwijderd, rijd een uurtje door en je bent in Yellowstone) komt een gezelschap van om en nabij honderd centrale bankiers, economen werkzaam bij die banken en academici, om te praten over monetaire en economische zaken.

Ervaring van sinds 2008 leert dat belangrijke centrale bankiers die bijeenkomst vaak gebruiken belangrijke mededelingen te doen. Dat de Fed zou beginnen met het opkopen van staatsobligaties bijvoorbeeld werd daar wereldkundig gemaakt.

Dit jaar zou volgens veel analisten Jerome Powell, voorzitter van de Fed, aankondigen dat de bank binnenkort zal beginnen met taperen, het afbouwen van het opkopen van staatsobligaties. Daarmee zou Powell dé bron van onzekerheid voor de markten (gaat de Fed taperen? Wanneer? en hoe snel?) dempen.

Natuurlijk, een fijne aankondiging zou het niet zijn voor de markten maar doordat die onzekerheid zou verdwijnen en taperen als een teken dat het economisch goed gaat gezien kon worden, zou het zeer waarschijnlijk allemaal meevallen.

Het zag er inderdaad ook naar uit dat de conferentie Powell die gelegenheid zal geven. Maar… terwijl de deelnemers hun koffers aan het inpakken waren, bereikte hen het nieuws dat ze weer kunnen uitpakken. De vierde coronagolf heeft ook Wyoming in zijn greep, waardoor bijeenkomsten zoals conferenties weer verboden zijn. Powell zal zijn toespraak online doen, vanuit zijn kantoor of huis in Washington. Ook andere sprekers zullen alleen online schitteren.

Vertrouwen

De vierde coronagolf in het land is een feit, net als nieuwe maatregelen om de verspreiding te proberen in te dammen. De Amerikaan was ervan overtuigd dat de coronacrisis definitief achter de rug ligt. De vierde golf zorgde voor een enorme teleurstelling en spoelde het vertrouwen van de consument behoorlijk weg.

Het consumentenvertrouwen in de VS is in augustus fors gedaald en ligt inmiddels lager dan het dieptepunt te midden van de coronapandemie vorig jaar. In combinatie met de economische vertraging in het buitenland, lijkt dat alles een streep door de plannen van Powell te zetten.

Grote kans dus dat de onzekerheid over wanneer en hoe snel de Fed zal taperen, op een later moment aangekondigd zal worden. Ik ben zeer benieuwd naar Powell’s toespraak op vrijdag.

Het thema van de conferentie van dit jaar luidt overigens Challenges for Monetary Policy. Als de deelnemers er fysiek aanwezig waren, dan was het een goed plan geweest hen naar het Yellowstone National Park te brengen om daar van de parkrangers te horen welke verregaande gevolgen een kleine wijziging, namelijk het introduceren van een dertigtal wolven (in een gebied net zo groot als Nederland en België samen) heeft gehad op de natuur. De komst van zo’n groepje wolven veranderde zelfs de loop van verschillende riviertjes in het park!

De parallellen met monetair beleid zijn treffend: ruim tien jaar de rentes op 0% houden en voor honderden miljarden dollars en euro (staats)obligaties opkopen verandert de economie en de financiële markten ook ingrijpend, denk aan toegenomen kwetsbaarheid. Zo lang dat beleid voeren betekent dat een pijnloze exit niet meer mogelijk is.

Wat nodig is, is het besef onder centrale bankiers dat het roer echt radicaal om moet en de pijn genomen moet worden (hadden ze maar niet zo lang vriendjes willen maken door gratis geld uit te geven). Eind jaren zeventig was Paul Volcker (Fed-voorzitter tussen 1979 en 1987) zo moedig. Het deed toen pijn maar legde de basis voor langdurige economische groei in de decennia erna.

Het is weer zo ver.

Deze column is 25 augustus jl. gepubliceerd in Dft.nl

Het bericht Corona verpest dé Fed-conferentie verscheen eerst op OHV.

SourceCategories: Research