Column: Uitgegleden in de sneeuw

Ik ging altijd graag op wintersport, schrijft Casper Burgering, econoom bij ABN Amro. Heerlijk een weekje in de bergen, lekker prutsen in de sneeuw tijdens de kerstvakantie of in het vroege voorjaar. Het liefst in Oostenrijk. Met de auto heen (en weer) en een appartementje aldaar. Maar de laatste jaren begon het een beetje te jeuken.

Al dat gedoe voor slechts een weekje is me inmiddels allemaal teveel geworden en het is ondertussen ook een veel duurdere vakantie. Bijna onbetaalbaar zelfs. Bovendien wordt door klimaatverandering de sneeuw alsmaar minder en is het vaak hopen op witte pistes in plaats van groene weides. Om het risico hierop te verminderen, beginnen steeds meer Alpendorpen klimaatmaatregelen te nemen.

Wir wollen die Eisbären bleiben sehen

Het is een beetje raar, maar het is nu de tijd om weer over de komende skivakantie na te denken. De echte skifanaten weten dit. Je moet er tegenwoordig echt vroeg bij zijn, want voordat je er erg in hebt, zijn alle toplocaties voor het komende winterseizoen al vergeven. Zeker de hoger gelegen gebieden, die sneeuwzekerheid pretenderen te hebben. ‘Pretenderen’ inderdaad, want in het huidige klimaat is niets zeker meer. De wispelturige en warmere wordende winters doen de schaarse sneeuw steeds sneller smelten. Dat maakt de skivakantie meer onvoorspelbaar en risicovol. Sommige wintersportoorden willen proactief de klimaatimpact en de CO2-voetafdruk van de sport verminderen. Een goede trend, want zo komen er steeds meer innovaties bij die het koolstofneutraal skiën werkelijkheid zouden kunnen maken. Beter laat dan nooit.

Voetafdruk van de verschrikkelijke sneeuwman

De Konkordiaplatz ligt in de Zwitserse Berner Alpen. Het is normaal gesproken een vlak gebied van sneeuw en ijs. Maar deze gletsjer begint sneeuwvrij te worden en dat is bijzonder vroeg in het jaar. Het volgt op het dramatische jaar 2022, toen veel Europese gletsjers flink aan ruimte hebben ingeboet. Het is echter geen uitzondering, dit soort Alpenverhalen horen we regelmatig.

Als je aan duurzaam denkt, dan denk je waarschijnlijk niet direct aan skiën. Deze vakantie heeft veelal geen groene reputatie: de vaak forse files richting de populaire skigebieden, de bomenkap die heeft plaatsgevonden om ruimte te maken voor pistes en liften, de grote hoeveelheid energie die nodig is om alles draaiende te houden (zoals de accommodaties, de liften en voor het onderhoud van de pistes) en vergeet de sneeuwkanonnen niet. Hoe dit exact in relatie staat tot andere vakanties weet ik niet, maar ik denk dat de wintersport met gemak in de top 3 van vakanties staat met de grootste CO2-voetafdruk.

Duurzaam de berg afroetsjen

Om het negatieve klimaatimago van de wintersport te kantelen, worden meer duurzame alpenmaatregelen genomen. Zo zijn er in de afgelopen jaren wat meer eco-vriendelijke skioorden bijgekomen. En wordt de duurzaamheidslat steeds hoger gelegd met uiteenlopende maatregelen.

Het Amerikaanse Aspen heeft bijvoorbeeld een klimaatneutrale certificering van gebouwen in het resort. En Whistler Blackcomb in Canada heeft een team opgericht dat zich inzet om de impact van het resort op het milieu zo klein mogelijk te houden. Het resort Avoriaz in Frankrijk heeft een eco-park gebouwd met hout van natuurlijk omgevallen bomen. Het Zwitserse Saas Fee is autovrije, het oord draait op waterkracht en een infrastructuur van deelauto’s en emissievrije skibussen.

Zo zijn er tal van andere voorbeelden. De trend naar meer milieuvriendelijkere en groenere skioorden zet zich vast en zeker door de komende jaren. Maar deze sneeuwbal gaat pas echt harder rollen als meer bergdorpen zich aansluiten. Mij benieuwen wat dat met de prijs gaat doen.