BNY Mellon IM: Zonder financiering vervuilende bedrijven is netto-nul niet mogelijk

Beleggen in louter best-in-class-bedrijven kan ertoe leiden dat geldstromen worden weggeleid van sectoren die van vitaal belang zijn voor de toekomstige economische groei. Het leidt er bovendien toe dat een onevenredig grote inflow naar de meest gewilde aandelen en sectoren gaat waardoor deze ‘overcrowded’ kunnen raken.

Dat betoogt Kristina Church, hoofd Responsible Strategy bij vermogensbeheerder BNY Mellon Investment Management (BNY Mellon IM).

Neem bijvoorbeeld het klimaat. Zwaar vervuilende bedrijven, zoals cementproducenten, staalbedrijven en chemische fabrieken staan voor de grootste uitdagingen en moeten de meeste kosten maken voor de energietransitie. “We zullen deze industrieën nodig blijven hebben voor toekomstige groei. Zonder financiering van hun transitie, zal netto-nul uitstoot onmogelijk te bereiken zijn”, stelt Church.

Ze toont zich geen voorstander van het principe dat een verantwoord belegger uit alle ‘slechte’ bedrijven stapt. “Om de zo noodzakelijke grootschalige transitie te bewerkstelligen, moeten niet alleen kritieke industrieën worden aangesproken om verandering teweeg te brengen, maar moet er ook voor worden gezorgd dat deze bedrijven niet verstoken blijven van het kapitaal dat zij zo dringend nodig hebben om hun doelstellingen te verwezenlijken.”

Voorwaarde is volgens de verantwoord beleggingsstrateeg wel dat bedrijven in koolstofintensieve sectoren geloofwaardige, openbare strategieën hebben om te voldoen aan de doelstellingen van het Parijs-akkoord. “Bovendien moeten zij hun broeikasgasemissies rapporteren volgens erkende normen. Beleggers moeten immer kunnen nagaan hoe succes wordt gemeten en grenzen kunnen stellen die uiteindelijk kunnen leiden tot desinvesteren als niet aan de criteria wordt voldaan.”

Bijgevoegd de volledige analyse, getiteld ‘Responsible Investment: what lies beneath’. Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met ondergetekende.

BNY Mellon IM – Responsible Investment, what lies beneath.PDF