BlackRock: Stijgende rente probleem voor tech (+aandelen)

De stijgende rente en hoge inflatie zorgen voor een trendbreuk met de afgelopen vier decennia. De grote winnaars van de financiële crisis moeten vrezen voor hun positie als marktleider, aldus Nigel Bolton, co-CIO van BlackRock’s Fundamental Equity Group.

“De waarde van tech-bedrijven die op dit moment niet winstgevend zijn, is enorm gezakt. Door de hogere rente is het moeilijker geworden verliezen te compenseren en de focus ligt steeds meer op de kasstroom. Dat kan problematisch zijn voor de gehele tech-sector. Bedrijven als Uber, Robinhood en Coinbase kondigden de afgelopen weken al maatregelen aan om kosten te besparen, wat in onze ogen ook gevolgen heeft voor bedrijven in bijvoorbeeld digitale marketing. Ook streamingdiensten zien de opbrengsten teruglopen, omdat mensen zich bewuster zijn van hun vaste lasten, en de groei van e-commerce is op dit moment langzamer dan voor de pandemie.”

“Het leven is de afgelopen tijd steeds duurder geworden, dus dalen de consumentenuitgaven. In Amerika gaven Walmart, Costco en Target al aan met hoge voorraden opgescheept te zitten doordat er te veel is ingekocht toen de economie weer op gang kwam, en de verkoop nu juist tegenvalt.”

Gouden eieren

“Hogere rentes zijn goed nieuws voor banken, die daarmee hun netto rente-inkomsten (NII) kunnen opkrikken. Zelfs al stagneert de groei, dan kunnen banken met hun NII in veel gevallen toch aandelen terugkopen. En ondanks dat centrale banken opnieuw hogere rentes voorspellen, blijven de waarderingen in de bankensector historisch laag. Een recessie zou nadelig kunnen zijn voor banken, omdat ze dan meer geld opzij moeten zetten om de verliezen op leningen goed te maken. Maar volgens onze voorspellingen maakt de hogere NII dit meer dan goed.”

“In de energiesector zijn we vooral enthousiast over bedrijven die innovatieve oplossingen bieden voor de huidige energiecrisis, zoals bedrijven die waterstof produceren die fabrieken kunnen gebruiken als alternatief voor fossiele brandstoffen. Maar ook fabrikanten van halfgeleiders en bedrijven die gebouwen isoleren en warmtepompen installeren zijn interessant. Ten slotte zijn we altijd op zoek naar bedrijven die nieuwe manieren vinden om CO2-uitstotende materialen zoals cement te recyclen.”

“Om de groene plannen van de EU en de VS te realiseren is goede onderliggende infrastructuur nodig. De industriële sector heeft het druk, en wij verwachten dat dit ook op de lange termijn zo blijft. Een moment van zwakte voor de sector kan het perfecte instapmoment vormen.”

Onshoring is ruwe diamant

“De wereld is de afgelopen jaren driemaal hard geconfronteerd met zwakke toeleveringsketens: tijdens de handelsoorlog tussen China en VS in 2018, tijdens de pandemie en nu door de oorlog in Oekraïne. Hierdoor kijken steeds meer bedrijven naar ‘onshoring’ en ‘nearshoring’, waarbij producten worden geproduceerd in (de buurt van) het land waar ze ook worden verkocht. Hoewel deze trend nog in de kinderschoenen staat, is al wel duidelijk dat er flink geïnvesteerd moet worden in nieuwe fabrieken en lokale arbeidskrachten. En nu de arbeidskosten stijgen, zoeken bedrijven steeds vaker naar oplossingen in de automatisering. Bij BlackRock zien we een rooskleurige toekomst voor onshoring en automatisering over de hele breedte van de markt.”

Selectie van aandelen

Hoe hoger de hi/low, hoe hoger de volatiliteit

Bron: Microsoft/Refinitiv