AXA: de Fed is klaar, de ECB nog niet

De Federal Reserve (Fed) is waarschijnlijk klaar met renteverhogingen, maar door de hardnekkige kerninflatie in de eurozone zal de Europese Centrale Bank (ECB) nog tweemaal de rente met 25 basispunten verhogen. Dat stelt Gilles Moëc, hoofdeconoom van AXA Group.

Volgens Moëc gaf Jerome Powell van de Fed duidelijke aanwijzingen dat de Amerikaanse centrale bank een pauze inlast wat betreft renteverhogingen. Aan de andere kant van de oceaan gaf ECB-president Lagarde daarentegen aan dat de ECB ‘nog meer te doen heeft en dat ze nog niet klaar is’. Er is volgens de AXA Group-econoom zelfs een aanzienlijk risico dat de rente in de eurozone op 4% eindigt, omdat de kerninflatie voor het einde van de zomer niet sterk zal afnemen.

Kredietverlening

De verslechtering van de kredietverlening in de eurozone leidt tot zorgen bij Gilles Moëc. Hij ziet dat de ECB deze verslechtering serieus neemt, maar de centrale bank lijkt er volgens hem nog niet van overtuigd dat dit een voldoende grote impact zal hebben op de reële economie om de kerninflatie blijvend te doen dalen. “De spaarbuffers die de particuliere sector sinds de pandemie heeft opgebouwd, kunnen de doorwerking van strengere kredietvoorwaarden in bestedingsbeslissingen vertragen, maar deze bescherming kan niet eeuwig zijn.”

Categorised in: Monetair, Rente, Research