Australische malaise met deltavariant gaat aan ons voorbij

Terwijl de rest van de wereld gebukt ging onder lockdowns, met alle economische gevolgen ervan tot gevolg, was Australië vorig jaar en eerder dit jaar zo goed als coronavrij.

Als ik met mijn jeugdvriend, die inmiddels nogal wat jaren in het land ’down under woont, belde, dan waren het surrealistische bedoeningen. Volle straten bij hem, lege straten bij mij. Waar de economie van de eurozone met meer dan 7% kromp en die van de VS met 3,5% in 2020, bleef de schade in Australië beperkt tot iets meer dan 2%krimp en dan ook vooral doordat de vraag uit het buitenland naar Australische producten kelderde.

Hoe anders is het anno 2021. Europa is gevrijwaard van lockdowns, de winkelstraten zijn weer vol. Toen ik laatst met mijn jeugdvriend uit Australië belde, liet hij mij akelig lege straten van Perth zien. Sinds eind juni verkeert het continent in een lockdown en het einde ervan is in onder meer Sydney nog niet in zicht.

Het is makkelijk op basis daarvan te vrezen voor als herfst aantreedt in Europa en de VS. Een nieuwe coronagolf ligt dan op de loer, met opnieuw lockdowns. Daarvoor vrezen betekent echter dat we in ieder geval één belangrijk verschil tussen Australië enerzijds en Europa en de VS anderzijds buiten beschouwing laten.

Kaart van wereld

Op de kaart van de wereld waar per land te zien is hoeveel mensen ingeënt zijn tegen corona, is te zien dat in Europa en in Amerika ruim de helft van de bevolking minstens één prik heeft gekregen. De groep volledig gevaccineerden is ook behoorlijk én groeit met de dag. In Australië daarentegen heeft slechts één op de vier inwoners één prik gehad; minder dan één op de 10 is volledig gevaccineerd. Mijn jeugdvriend heeft nog geen idee wanneer hij de eerste dosis zal krijgen terwijl ik morgen de tweede prik krijg al.

Australië is een eiland, wat betekende dat het land het coronavirus vorig jaar vrij makkelijk buiten de deur kon houden. Luchthavens sluiten voor buitenlandse vliegtuigen, eigen onderdanen verbieden naar het buitenland toe te gaan en zelfs tegen de Australiërs die toevallig elders op de wereld waren, op bezoek bijvoorbeeld, ’sorry mate, je komt er ook niet in’ zeggen, dat was voldoende.

Terwijl in de rest van de wereld ziekenhuizen overvol raakten, begrafenisondernemers overuren draaiden en alles op slot ging, leidden de Australiërs het leven zoals ze dat altijd deden. Sinds de uitbraak van het virus, raakten iets meer dan 30.000 Australiërs besmet; in Nederland hadden we regelmatig meer dan 10.000 per dag.

Dat gemak waarmee Australië het coronavirus buiten de deur kon houden, keert echter nu als een boemerang terug. Het betekende namelijk dat de overheid daar niet met man en macht aan het werk ging om het vaccineren van de bevolking rap uit te rollen.

Nu de zeer besmettelijke deltavariant huishoudt in de wereld, heeft Australië een groter probleem dan Europa en Amerika. Daar is een groot – en steeds groter – deel van de bevolking ingeënt en daarmee behoorlijk beschermd tegen de nieuwe variant. Economisch gesproken betekent dat dat ook bij een nieuwe coronagolf in de herfst van dit jaar, nieuwe lockdowns en economie-ontwrichtende maatregelen in Europa zeer waarschijnlijk niet meer nodig zullen zijn. Geen Australische toestanden bij ons dus.

Deze column is 14 juli jl. gepubliceerd in DFT.nl

Het bericht Australische malaise met deltavariant gaat aan ons voorbij verscheen eerst op OHV.

SourceCategories: Research