Anomaliën in de financiële wereld

Draait er een planeet om een ster ver weg? Zelfs met de sterkste telescopen kunnen astronomen niet even kijken of ze een planeet spotten. Niet omdat de telescopen niet sterk genoeg zijn, maar omdat het licht van de ster het onmogelijk maakt iets te zien. Daarom kijken ze naar de ster en meten ze of er een kleine afwijking in de beweging van de ster te vinden is. Die anomalie wijst dan op de aanwezigheid van een planeet die om de ster heen draait omdat de anomalie veroorzaakt wordt door de zwaartekracht ervan.

Iets soortgelijks kunnen we in de economie doen, bijvoorbeeld om de vraag te beantwoorden of er sprake is van een zeepbel op de markt. Een zeepbel is vaak niet direct waarneembaar waardoor het bijna altijd een welles-nietes-discussie wordt.

Voor elke indicator die erop wijst dat de aandelenkoersen een zeepbel zijn, zijn er indicatoren die het tegenovergestelde impliceren. Dan maar op zoek naar een anomalie. En die zijn er.

Onlangs zat ik met mijn dochtertje te kijken naar het Jeugdjournaal. We zagen daarin dat een Amerikaan bij het eten van een portie kipnuggets één ervan vond lijken op een poppetje uit een computerspelletje. Hij at de nugget niet op, maar zette die op eBay. Biedingen van tientallen duizenden euro’s volgden snel.

Waar ik dacht dat het kunstwerk waarbij op een beurs in Miami een banaan aan de muur werd geplakt – wat vervolgens $150.000 opleverde – een anomalie was, bleek navolging te krijgen. Sterker nog: je kunt in mijn optiek zelfs van een trend spreken inmiddels.

Anomaliën

Zo werden recent de rechten op de allereerste tweet voor $2,9 miljoen verkocht. En begin juni vroeg een Italiaanse kunstenaar tussen €6000 en €9000 voor een onzichtbaar beeldhouwwerk. De bieders dreven de prijs echter uiteindelijk tot €15.000. De winnaar kreeg een certificaat van echtheid voor het onzichtbare werk én een handleiding: alleen in eigen huis tentoon te stellen, in een ruimte van 1,5 bij 1,5 meter, in vrij zicht.

Als het allemaal op 1 april was gebeurd, kon ik dat nog afdoen als zeer geslaagde grappen. Maar het is allemaal echt. Voor mij zijn het anomaliën die op een zeepbel wijzen.

Trouwens, ik heb thuis nog een glazen pot met gebakken lucht erin, staan. Bieden vanaf €5000 graag. Inclusief certificaat van echtheid.

 

Deze column is 9 juni jl. gepubliceerd in DFT.nl

Het bericht Anomaliën in de financiële wereld verscheen eerst op OHV.

SourceCategories: Research