Anders

De effecten van de coronacrisis zouden wel eens een grotere bedreiging voor de wereldhandel kunnen worden dan het gespartel tussen China en de VS. Nou en!

In China steekt af en toe een klein beetje het coronavirus de kop weer op. Zelfs op een afstand van 1.500 kilometer wordt dat als angstig en bedreigend ervaren, althans zo lang men naar het scherm van de smartphone kijkt. Lockdowns volgen, scholen gaan op slot en het gebruik van mondkapjes neemt toe. Veelal ontstaan die brandhaarden in havensteden, dus in plaatsen waar mensen uit het buitenland aanmonsteren.

Er is niet veel fantasie voor nodig om te bedenken dat ‘import’ van een virus handelsbarrières zal gaan opleveren. Het is het zoveelste steekje in de ontwikkeling van een versplinterde wereld. Ik zie het niet als een groot probleem, maar als een nieuwe bundeling van nieuwe regels. Waarom zou je tegen een ander systeem moeten zijn dat een halve dag vliegen bij je vandaan is.

Landen willen terugvallen op hun eigen industrie. Europa wil minder afhankelijk zijn en beïnvloed worden door Amerikaanse of Aziatische tech. Terecht en eindelijk. Aziatische landen willen hun eigen chips kunnen maken. Terecht en eindelijk. Handelsbarrières zullen verschillen moeten wegstrijken. Laat China en de VS auto’s maken in Europa om hoge invoerrechten te voorkomen. Dat is een wijze les van de Chinezen. Zo hebben zij hun eigen industrie opgebouwd.

Bij een ongewijzigd beleid zal over 20 jaar de Chinese economie qua omvang 20% groter zijn dan de Amerikaanse en het dubbele van de Europese, waarbij er wordt vanuit gegaan dat de VS en Europa met 2% per jaar groeien en China met 5%. De periode van 20 jaar zal korter worden als het groeiverschil tussen China en het Westen groter wordt. Dus, Europese overheden moeten niet kletsen maar investeren.

En welk buitengebied is voor beleggers veiliger? China zit in de groeimodus en kan de ontwikkeling van de economie bijsturen met monetaire beleidsmaatregelen als de rente. De VS zit in de agressieve verdedigingsmodus en heeft enkel nog de beschikking over kunstmatige, monetaire beleidsmaatregelen. Chinese aandelen zouden hoger worden gewaardeerd als de Amerikaanse dollar niet zo sterk zou zijn geliberaliseerd en de Chinese yuan minder centraal geleid zou worden. Monetaire bewegingsvrijheid heeft invloed op de kapitaalstromen en daarmee op de waardering van aandelen.

Ja, het wordt anders na het coronatijdperk. Maar dat heeft niet zo heel erg veel uit te staan met het coronavirus. China wordt groot en het Westen is uitgegroeid. Dat maakt het verschil. Voor altijd.

Eddy Schekman

Cash platform

Deze Eddytorial is eerder gepubliceerd in de e-Cash van januari 2021.

Categorised in: Eddytorial, Research