AEX wacht af

De Europese aandelenmarkten zullen zich zijwaarts blijven bewegen. Het draait om economische data en monetair beleid.

Beleggers beginnen wakker te worden. “Centrale banken blussen branden die ze zelf aangestoken hebben”, schrijft OHV. “Ook de Fed waarschuwde onlangs ervoor dat de aandelenkoersen behoorlijk kunnen zakken, wat tot financiële instabiliteit kan leiden. Met hun waarschuwingen doen de ECB en de Fed alsof de risico’s zomaar uit het niets komen en zij er niets mee te maken hebben.” Aandelen, commodities, vastgoed en crypto’s zijn echter omhoog geschoten door de klotsende verruiming.

In mijn Eddytorial voor de e-asset schreef ik gisteren: “De periode van een structureel stijgende rente is begonnen. Een nieuw tijdperk, het wordt een heftige periode.” Een 40-jarige cyclus is afgesloten (lees hier: Renteomslag (definitief) – eAsset, mei 2021 (theasset.nl) ). De hoogte van de nieuwe rentepiek zal in belangrijke mate worden bepaald door de ontwikkeling van de inflatie.

Het beurssentiment voor vandaag is saai en afwachtend met licht afbrokkelende koersen tot gevolg. Op basis van de bandbreedte blijft sprake van een zijwaartse beweging. Nikkei -0,5%, Shanghai +0,1%, CSI 300 onveranderd, Sensex +0,1% en Australië +0,2%.

Euro/dollar 1,2194. Euro/yuan 7,7797. Bitcoin -3,7% op 37.842, goud +0,2% op 1.901 en Brent -0,5% op 68,53 dollar. De druk op de olieprijs wordt veroorzaakt door een mogelijk hogere toename van de productie uit Iran als de nucleaire onderhandelingen in het voordeel van Iran uitpakken.

Top-5 AMX-aandelen met de laagste RSI: Galapagos, AMG, Air France-KLM, Pharming en Vopak.Categories: AEX/AMX