AEX omhoog bij stijgende rente

De ECB heeft als verwacht de rente met 0,75% verhoogd tot 1,25%.

Salah-Eddine Bouhmidi, Head of Markets bij IG: “De winnaars van deze uitkomst zijn rentegevoelige aandelen zoals banken. Tot dusver hebben de Europese banken geprofiteerd vandaag. Er kan desalniettemin een verschil worden vastgesteld tussen de prestaties van Noord- of Centraal-Europese banken en die van Zuid-Europese banken, zo zijn de koerswinsten van Italiaanse en Spaanse banken zijn beperkt gebleven. De Euro vecht momenteel voor pariteit met de dollar en zou vandaag opnieuw boven de grens van 1 US-dollar kunnen sluiten. Ook op de obligatiemarkt konden de eerste reacties worden waargenomen. De spread tussen Italiaanse en Duitse 10-jarige staatsobligaties vertoonde een scherpe reactie direct na de aankondiging van de renteverhoging.”

Selectie bankaandelen

Bron: Microsoft/Refinitiv

  • Euro/dollar is hoger op 1,0071. De verwachting sluipt in de markt dat de Fed de rente minder agressief zal verhogen om een te sterke recessie te voorkomen, maar Fed-president Powell heeft wel aangegeven dat hij de rente blijft verhogen totdat de inflatie-klus is geklaard. Bij de ECB is men vooralsnog bezig met het bestrijden van de inflatie.
  • Amerikaanse futures staan hoger. Europa zal kunnen plussen. Japan +0,6%, Shanghai +0,7%, Sensex +0,5% en Hong Kong +2,6%.
  • Brent +0,2% op 89,31 dollar. Bitcoin/dollar +4,4% op 20.239.

AEX heeft opwaarste potentie nog niet benut