Categorieën
AEX/AMX

AEX: Kansen voor 2021

De AEX is over de afgelopen 12 maanden met 3,8% gestegen dankzij knallende winsten voor onder meer Adyen, ASMI, ASML, IMCD en Prosus.

Sommige aandelen staan inmiddels boven de bovengrens van de bandbreedte. In het meest gunstige geval beperkt dat de kracht van de opgaande beweging. Het gaat om ASMI, ASML en ArcelorMittal.

De meeste aandelen staan boven het voortschrijdend gemiddelde over de afgelopen 12 maanden. Alleen RD Shell, ABN Amro en Galapagos staan daar nog beneden. Alle drie de bedrijven hebben de beleggers behoorlijk teleurgesteld door geen dividend ui te keren, verlies aan bancaire slagkracht en geen marktintroductie van een product waarop beleggers hadden gehoopt.

Het zijn vooral de nieuwe, verfrissende bedrijfsmodellen die beleggers aanspreken. De gevestigde orde komt als oubollig over. Daardoor staan koersen van onder meer AkzoNobel, KPN, Heineken, Relx, ING, Aegon en RD Shell lager dan 12 maanden geleden. Vooral voor de sterke dalers staat de RSI laag, wat kan worden gezien als de voorbode van een kentering.