AEX hard op weg naar 475 om daarna te dalen naar 450 of 425 (?)

De AEX (461,73) is hard op weg naar de weerstand van 475. Zonder tussentijdse correctie lijkt een doorbraak niet waarschijnlijk voor een stijging naar de weerstand van 550. De eventuele tussentijdse correctie zal ook heftig zijn na de eerdere daling en daarop gevolgde herstelbeweging.

Azië is vandaag hoger en ook de Europese markten staan in de premarket met een winst van bijna 1% in de plus. Dat is mager vergeleken met de winst voor de Dow Jones van 11%. Het is de sterkste stijging sinds 1933. Het wordt door sommigen gezien als een signaal dat de bodem nog niet is bereikt. Daarvan zal pas sprake zijn als in de VS het aantal besmettingen een piek heeft bereikt en vermindert. Daar is echter nog geen sprake van. Aandelenmarkten putten vandaag hoop uit het bereikte akkoord in de Amerikaanse Senaat over de 1.000 miljard dollar die de regering in de economie wil pompen ter bestrijding van het coronavirus.

In China merk ik dat het opstarten van de economische bedrijvigheid meer tijd kost dan je zou aannemen na het minimaliseren van de besmettingen. Bouwactiviteiten bij mij in de buurt komen langzaam, echt heel langzaam, op gang. Bij eethuisjes komt meer rook uit de schoorsteen dan de bezetting van tafels rechtvaardigt. Ook op straat is het rustig. Het komt ongetwijfeld allemaal terug, maar behoedzaam en voorzichtig.

Dat vraag om volatiele reacties van de aandelenmarkten, die te snel over de rand van de crisis willen kijken. Die beweeglijkheid komt goed tot uitdrukking wat vannacht is gebeurd met de futures op de DAX en AEX: eerst meer dan een half procent in de min om vervolgens te draaien naar een winst van 1%. In Azië hogere koersen: Nikkei +6,5%, Australië +5,5%, Kospi +4,0% en een winst van rond de 2% voor Shanghai en Hong Kong.

Euro/dollar 1,0807. Euro/yuan 7,6525. Goud -1,6% op 1.611. Brent +1,0% op 27,76 dollar. Duitse Bunds +0,05 op min 0,32%. US Bonds +0,09 op 0,86%.