Adyen als opvolger van Just Eat Takeaway

Is de koersval van Just Eat Takeaway een voorbode voor wat met Adyen kan gebeuren.

De aandelen van beide bedrijven hadden het gisteren zwaar. JET verloor meet liefst 16,2% op 18,10 euro. Adyen daalde met 8,4% naar 1,223 euro. JET is verliesgevend en Adyen heeft een hoge waardering van 79 keer de winst.

De concepten van beide bedrijven zijn goed, net als de commerciële uitvoering. Het probleem is de waardering. Die moet normaliseren.

De omzet in het aandeel JET is sterk opgelopen en betrekkelijk hoog, waarschijnlijk doordat grote partijen afscheid van het aandeel aan het nemen zijn. Dat biedt kansen voor beleggers door de aandelen te kopen voor de lange termijn en bij te kopen bij verdere koersdruk. Bij een boekwaarde van 61,60 euro zijn de risico’s beperkt.

Adyen daalde gisteren met 8,4% naar 1.223 euro. Op dit niveau wordt 22,8 keer de boekwaarde voor het aandeel betaald. Dat mag best wat minder. Het volume in het aandeel is veel te laag dat het aandeel massaal uit portefeuilles wordt verwijderd. Voor een verder koersdaling moet worden gevreesd.

De keuze tussen JET en Adyen is snel gemaakt: JET vanwege de inmiddels extreem forse koersdaling, de verwachting dat snel winstcijfers zullen worden gepubliceerd, de charttechnische positie, de effecten van de reorganisatie en wellicht nieuwe geruchten over een overname.