ABN Amro of Adyen: Geen keuze

ABN Amro en Adyen publiceren woensdag hun kwartaalresultaten.

Adyen heeft duidelijk gemaakt hoe disruptief ontwikkelingen kunnen uitpakken. Het is wellicht ook het simpele bedrijfsmodel dat beleggers aanspreekt: betaaldiensten, terwijl banken een waaier van diensten aanbieden. Het is jongleren versus rondlopen met 1 flesje.

De marketcap van Adyen van 57,2 miljard euro is ongeveer 7 keer die van de ABN Amro. Bij de koers/winstverhouding zien we hetzelfde: Adyen 306 keer de winst en ABN Amro 42 keer de winst.

Voor ABN Amro ligt de gemiddelde raming voor het vierde kwartaal op 5 eurocent tegen 32 eurocent een jaar geleden, maar het mag niet worden uitgesloten da het nettoresultaat negatief zal zijn vanwege voorzieningen.

Winnaar en verliezer

Charttechnisch zit Adyen bovenin de bandbreedte en ABN Amro bijna onderin. Sinds begin dit jaar is Adyen met 1,8% gestegen en ABN Amro met 11,8%. Er lijkt sprake van een inhaalslag nadat over de afgelopen 12 maanden Adyen 118% meer waard is geworden en de koers van ABN Amro met 48% is gedaald.

Verrassende keuze

Als men echt wil kiezen, dan zou ik voor ABN Amro kiezen. Het is ondenkbaar dat deze bank zal omvallen. Bovendien noteert het aandeel slechts 0,40% van de boekwaarde; Adyen noteert een duivelse 66 keer de boekwaarde.