5 jaar later

Uiteindelijk krijg je natte voeten als je water in een volle emmer blijft laten stromen. Met geld in de economie pompen is het niet anders. Vijf jaar geleden, tijdens de eerste BeleggersFair, was iedereen daar nog blij mee. Monetaire verruiming leidde tot een lagere rente en dat was goed voor stijgende aandelenkoersen.

Nu, vijf jaar later, denkt men daar anders over met strafrentes en kortingen op pensioenen. De lage (onverantwoordelijk lage?) rente van de centrale banken, zal een van de belangrijke gespreksonderwerpen zijn tijdens het eerste lustrum van de BeleggersFair op 27 september in de Beurs van Berlage.

Het geld klotst tegen de plinten van de beursvloer. Meer dan 20 jaar geleden is voormalig Fed-president Greenspan begonnen met het volpompen van de economie met geld. Inmiddels zijn nieuwe technieken bedacht om dit beleid door te kunnen zetten om een recessie te voorkomen. In een groeiend aantal landen staat de rente niet alleen beneden de nul procent, maar ook nog eens beneden de inflatie. Probleempje is dat de groei afzwakt. Dat is niet waar, zegt een opkomende stroming. Het gaat om een dipje in een periode van groei als een correctie in een opgaand markt.

Over vijf jaar, bij de viering van het tweede lustrum van de BeleggersFair, zullen beleggers met een glimlach op het gezicht terugkijken op de monetaire verruiming. Er zal dan iets anders spelen. Misschien wel nieuwe overinvesteringen van overheden of een versplintering van de wereldeconomie naar de continenten. Er zullen altijd problemen opdoemen en daarom zullen zich altijd kansen voordoen. Daarover praten veroorzaakt meer kopzorgen dan kijken naar de schermen met de koersen. De Dow Jones heeft sinds begin 2008 is in minder dan 10% van de maanden de index lager gesloten dan de maand daarvoor. Voor de AEX ligt dat iets boven de 10%.

Deze column is eerder, medio september, gepubliceerd in Cash magazine BeleggersFair Special

Lees hier het orginele bericht:Categories: Eddytorial, Monetair, Opinie